joi , iunie 20 2024
Home / Casa si Gradina / Cornise

Cornise

Tot ce trebuie sa stim despre cornise

In ultimul timp s-a discutat destul de mult despre cornise, despre ce sunt acestea si ce rol au. Ei bine, cornisele sunt elemente arhitecturale deosebit de importante dat fiind faptul ca au capacitatea de a adauga o nota distinctiva si eleganta oricarei structuri.

Aceste elemente pot sa completeze aspectul estetic al unei constructii, incepand de la cladiri rezidentiale la cele comerciale sau la cladirile utilizata in diverse alte scopuri.

In acest articol vom discuta despre ce sunt cornisele si despre importanta utilizarii acestora, iar informatiile pe care vi le-am pregatit sunt foarte utile si interesante. Deci, va recomandam sa ramaneti alaturi de noi pana la final.

Cornise: Ce sunt acestea?

Asadar, cornisele sunt elemente decorative deosebit de importante, situate de obicei la varful unui perete exterior sau la marginea unui acoperis.
Cei care au nevoie de elemente atat de importante pentru decorul cladirii (dar si din alte motive), au la dispozitie mai multe optiuni. In cazul in care nu stiati, cornisele pot fi confectionate din diferite materiale.

CornisePrintre acestea se numara lemnul, plasticul, metalul sau piatra, iar avantajul cel mai important este ca pot fi gasite si intr-o varietate de forme si stiluri, de la cele mai simple la cele mai elaborate. Astfel, se pot potrivi fara probleme cu designul si caracteristicile unei cladiri.

Rolul corniselor in arhitectura

Acum ca ati descoperit despre cornise ce sunt, cu siguranta trebuie sa descoperiti si ce rol indeplinesc acestea. Ei bine, acesta este subiectul care va fi abordat in continuarea articolului:

1. Protectia impotriva intemperiilor

Una dintre principalele functii ale corniselor consta in capacitatea acestora de a oferi protectie pentru structura cladirii.

Practic, cornisele apara cladirile impotriva daunelor cauzate de intemperii (ploaia, zapada si soarele puternic). Cornisele sunt de asemenea atat de eficiente si datorita faptului ca impiedica apa sa se scurga pe pereti si fundatii. Datorita acestui lucru, nu permit sa aiba loc deteriorarea si infiltrarea in structura.

2. Imbunatatirea aspectului estetic si definirea conturului

Cornisele sunt considerate a fi un element decorativ important unei cladiri, deoarece ii definesc conturul si ii ofera un aspect mai elegant si mai finisat.

De asemenea, mai trebuie precizat despre cornise si faptul ca acestea pot servi si ca elemente de accentuare a arhitecturii, deoarece scot in evidenta detaliile si stilul specific al unei constructii.

3. Directionarea apei si a precipitatiilor

Cornisele sunt de asemenea elemente deosebit de importante deoarece pot fi concepute pentru a dirija apa departe de structura cladirii.

Fiind utilizate in acest scop, ele contribuie intr-o mare masura la mentinerea integritatii cladirii si previne deteriorarea cauzata de umezeala si infiltrarea apei.

Atunci cand este efectuata o amplasare corespunzatoare a corniselor, este posibila controlarea fluxului de apa, iar in acest fel se poate evita acumularea acesteia in anumite zone.

4. Imbunatatirea eficientei energetice

Este de asemenea foarte important de precizat faptul ca in unele cazuri, cornisele pot fi utilizate cu scopul de a proteja ferestrele si usile de soarele care bate direct pe ele.

Practic, utilizarea acestora ajuta intr-o oarecare masura la reducerea incalzirii excesive a interiorului in timpul verii.

Dat fiind faptul ca se creeaza o umbra naturala, cornisele pot avea o contributie la imbunatatirea eficientei energetice a cladirii, reducand necesitatea utilizarii sistemelor de climatizare.

Acestea sunt asadar cornisele si utilizarile lor. Precizam in incheiere faptul ca acestea pot fi utilizate atat in cazul cladirilor rezidentiale, cat si in cazul celor comerciale sau care au alta destinatie.

Check Also

Geam Termopan Brasov

Geam Termopan Brasov

Cum procedam pentru a alege un geam termopan Brasov? Stiati ca multe persoane pot fi …

Close